Nepočujúce dieťa

občianske združenie založili rodičia dieťaťa s poruchou sluchu. Jeho cieľom je podpora rodín a ich detí s poruchami sluchu, budovanie komunity počujúcich a nepočujúcich rodičov, vzdelávaním a sprístupňovaním odborných informácií, vytvárať podmienky pre výmenu skúseností medzi rodičmi, podieľanie sa na integrácii a inklúzii detí s poruchou sluchu do spoločnosti, advokácia v oblasti zdravotníctva a legislatívy.

Infosluch

občianske združenie založila špeciálna pedagogička-surdopédka, Mgr. Silvia Hovorková, PhD., ktorá sa významne angažuje v ranej starostlivosti a v podpore rodín detí s poruchami sluchu. Webová stránka je zameraná na základné informácie ohľadom poruchy sluchu sluchu z medicínskeho, sociálneho, technického, či špeciálnopedagogického hľadiska. Zameriava sa predovšetkým na špecifiká vo vývine detí s poruchou sluchu v ranom veku až po predškolský vek.

Asociácia nepočujúcich Slovenska

dobrovoľné občianske združenie, ktorého členmi sú jednotlivci s poruchou sluchu – n/Nepočujúci. Združuje jednotlivé centrá po celom Slovensku v každom kraji. Zaoberajú sa životom a informovanosťou n/Nepočujúcich, ich podporou v hľadaní riešení problémov. Ich cieľom je aj poradenská činnosť, sociálna rehabilitácia a prevencia, legislatívna advokácia, spolupráca so štátnymi inštitúciami, odborná činnosť (audiovizuálne diela, titulkovanie, podpora komunikácie).

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priaznivci, priatelia a rodičia. Ich poslaním je poskytovanie sociálnych služieb, obhajoba záujmov jednotlivcov so zrakovým postihnutím zameraná na vytváranie rovnakých príležitostí, zabezpečenie rovnakého zaobchádzania a realizáciu pozitívnych opatrení na prekonávanie a kompenzáciu dôsledkov zrakového postihnutia. Poskytujú aj terénne služby v oblasti sociálnej a pracovnej rehabilitácie. Strediská sa nachádzajú v každom kraji v rámci SR.

Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči

Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči (SKN), jediná svojho druhu na Slovensku, je špeciálnou knižnicou a súbežne aj vydavateľstvom periodických a neperiodických dokumentov v špeciálnych formách (Braillovo písmo, zvukové nahrávky, zväčšený typ čiernotlačového písma, digitálne texty, reliéfna grafika). Od 1. 1. 1999 je príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Jej služby využívajú výhradne nevidiaci, slabozrakí a inak zdravotne postihnutí občania. Osobitosťou SKN je to, že všetky dokumenty si musí vyrobiť sama a až tak sú zaradené do knižničného fondu.

Slovenská asociácia zrakovo postihnutých športovcov

Poslaním SAZPŠ je v záujme zrakovo postihnutých jednotlivcov uplatňovať, presadzovať, zabezpečovať a ochraňovať spoločenské, skupinové a individuálne potreby realizujúce právo človeka na telesnú aktivitu. Vytvárať optimálne materiálne a organizačné podmienky pre súťaže a rozvoj všetkých výkonnostných športov, turistických a ostatných pohybových aktivít, vhodných pre zrakovo postihnutých športovcov.

Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy

Občianske združenie pomáha ľuďom so zdravotným postihnutím stať sa samostatnejšími vďaka pomoci psov so špeciálnym výcvikom. Od roku 1995 odborníci vycvičili a odovzdali klientom už viac ako 120 vodiacich psov. Ako jediná organizácia na Slovensku získalo OZ akreditáciu od Medzinárodnej federácie škôl pre výcvik vodiacich psov (International Guide Dog Federation).

Múzeum špeciálneho školstva v Levoči

Výnimočnosť a jedinečnosť múzea od vzniku až po súčasnosť spočíva v tom, že mapuje históriu špeciál-neho školstva ako celku, najmä štyri základné špecializácie špeciálnej pedagogiky – zrakové, sluchové, telesné a mentálne znevýhodnenie. V súčasnosti je špecializovaným múzeom s celoslovenskou pôsob-nosťou, s komplexnou dokumentáciou v oblasti špeciálneho školstva, špeciálnej pedagogiky a vzdeláva-nia žiakov so zdravotným znevýhodnením. Špecializuje sa na zhromažďovanie, ochraňovanie, odborné zhodnocovanie, spravovanie, využívanie a sprístupňovanie hmotných dokladov z dejín špeciálneho škol-stva a zdravotne znevýhodnených. V súčasnosti múzeum disponuje modernou, interaktívnou expozíci-ou, depozitárom, archívom listinných dokumentačných materiálov, výstavnými priestormi, premietacou miestnosťou. Od 1. januára 2014 je múzeum organizačne začlenené pod Centrum vedecko-technických informácií SR v Bratislave, priamo riadenú príspevkovú organizáciu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Prejsť na začiatok